Actualizează-ți datele personale 100% online, simplu și în siguranță, fără niciun drum la bancă. Durează aproximativ 10 minute! Ai nevoie doar de: carte de identitate valabilă, telefon mobil sau orice alt dispozitiv (tableta, laptop sau desktop) cu cameră foto și acces la Internet și o adresă de email valabilă. Actualizarea datelor personale este un proces legal obligatoriu, iar neglijarea lui poate duce la restricționarea accesului la produsele și serviciile bancare pe care le deții la Credit Europe Bank.

Totul despre creditul ipotecar: Ghid complet

Achiziționarea primei locuințe este un pas important pentru liniștea ta sufletească și financiară. Dar ce faci atunci când prețurile de pe piața imobiliară îți depășesc posibilitățile financiare? Te orientezi către un credit ipotecar care să-ți permită rambursarea ratelor lunare, care să fie aprobat rapid și ușor și care să te ajute să-ți îndeplinești visul.

Curs valutar

Simbol BNR Cumpărare Vânzare
EUR 4,9762 4,9200 5,0200
USD 4,6699 4,5900 4,7100
GBP 5,7698 5,7100 5,8600
CHF 5,1198 5,0300 5,1500
SEK 0,4286 0,3970 0,4510
100 JPY 3,0160 2,9400 3,1000

* Cursuri valutare cont curent

Află mai multe
Persoană fizică O lună* 3 luni
EUR 0,60% 1,00%
RON 5,75% 6,75%
Află mai multe
Index Ultima actualizare Rată
EURIBOR 12 LUNI 23.04.2024 3.73400%
EURIBOR 6 LUNI 23.04.2024 3.85000%
IRCC 01.04.2024 5.90000%
ROBOR 3 LUNI 23.04.2024 6.05000%
ROBOR 6 LUNI 23.04.2024 6.07000%
SARON 1MC+M1 23.04.2024 0.39780%
SARON 3MC+M3 23.04.2024 0.61620%
SARON 3MC+M6 23.04.2024 0.68720%
Află mai multe

Înainte să aplici pentru un împrumut pentru imobil, trebuie să cunoști totul despre creditul ipotecar și cum să-l folosești în avantajul tău.

Ce este creditul ipotecar?

Creditul ipotecar se referă la un împrumut din partea unei instituții bancare destinat pentru achiziționarea unui imobil. Atunci când contractezi un împrumut ipotecar, garantezi plata creditului cu imobilul achizitionat. 

Pentru a permite plata integrală, fără complicații financiare, creditele ipotecare se pot realiza pe o durată de zeci de ani. Există și cazuri în care un împrumut ipotecar are o perioadă mai scurtă de timp, depinzând de valoarea numerară împrumutată, de posibilitățile tale financiare de rambursare și de creditor în sine.

La achiziționarea unei locuințe, trebuie să plătești un avans care să reprezinte siguranța cumpărării. Ulterior, restul sumei pentru imobil va fi plătit din creditul ipotecar. Folosește un calculator de credit ipotecar pentru a simula valoarea ratei lunare pe care urmează să o plătești.

Creditul ipotecar: Condiții de acordare

Ca să beneficiezi de un credit ipotecar, poti gasi mai jos câteva dintre condițiile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinești:

  • Să ai vârsta minimă de 18 ani;
  • Să dispui de venituri lunare permanente ce pot fi obținute sub formă de: salarii, pensii, chirii, dividende, diurne, câștiguri dacă deții un PFA (persoană fizică autorizată);
  • Vechimea la actualul angajator care diferă de la o bancă la alta;
  • Să dispui de un avans minim care reprezintă un procent din suma totală a imobilului sau terenului - avansul minim, atât în lei, cât și în euro, diferă de la un creditor la altul;
  • Să nu ai datorii active sau credite neachitate la data scadentă;

Eligibilitatea pentru a primi un credit ipotecar constă în verificarea de către un creditor sau de un intermediar a capacității de rambursare a împrumutului. Acest aspect constă în: veniturile lunare, cheltuielile periodice, datorii și alte angajamente financiare pentru care ești responsabil să plătești. În plus, creditorul urmărește istoricul de creditare, gradul maxim de îndatorare, precum și alte informații legate de valoarea numerară și angajamentele financiare în bazele de date autorizate: Biroul de Credit, Biroul Insolvenței, ANAF și Recom.

Dacă vrei să aplici ca persoană fizică pentru un credit ipotecar, trebuie să cunoști toți pașii pe care îi ai de urmat.

Cum poți obține creditul ipotecar: Pași de urmat

  • Primul pas important este să alegi un împrumut ipotecar de la un creditor (instituție bancară sau organizație autorizată de credite) care se potrivește posibilităților tale financiare. Acest aspect constă în: costurile aplicate creditului (dobanda si eventuale alte comisioane), perioada de creditare, avansul minim, condițiile necesare pe care trebuie să le îndeplinești și venitul minim pentru a fi eligibil pentru acordarea creditului. Poți încerca și un calculator credit ipotecar pentru a-ți face o ideea despre valoarea ratei pe care o poți plăti in funcție posibilitățile tale financiare.

    După ce ți-ai ales creditorul pentru împrumut, poți trece la pasul doi.

  • In general, vei avea nevoie de următoarele documente pentru solicitarea creditului ipotecar:

    • Actul de identitate;
    • Adeverința de venit - dovada locului de muncă și a posibilităților de plată a împrumutului ipotecar;
    • Certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
  • De obicei, timpul așteptat pentru verificarea documentelor transmise și pentru preaprobarea din partea creditorului nu ar trebui să dureze mai mult de o saptamana. Dacă răspunsul pentru împrumutul ipotecar este pozitiv, ai o perioadă limitată la dispoziție (60 de zile) pentru a-ți găsi imobilul sau terenul pe care vrei să-l achiziționezi.

  • Dacă ai găsit imobilul sau terenul pe care vrei să-l achiziționezi, trebuie să prezinți creditorului următoarele documente:

    • Actul de proprietate;
    • Intabularea dreptului de proprietate;
    • Documentația cadastrală;
    • Un extras recent de Carte Funciară pentru informare.
  • Evaluatorul imobilului poate fi membru al instituției bancare pe care ai ales-o pentru creditul ipotecar sau un membru specializat al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România. Se evaluează condițiile imobilului, vechimea acestuia și prețul cerut de proprietar sau dezvoltator pentru achiziție.

  • În funcție de evaluarea cererii tale pentru creditul ipotecar și evaluarea imobilului, poți primi un răspuns pozitiv sau negativ de acordare a împrumutului.

  • După aprobarea creditului, este necesar să stabilești împreună cu proprietarul imobilului și cu notarul data semnării contractului de vânzare-cumpărare și să anunți creditorul pentru a pregăti actele de credit și de ipotecă.

    În ziua semnării creditului ipotecar, vei avea nevoie de:

    • Extrasul de Carte Funciară care să prezinte situația juridică a imobilului;
    • Certificatul fiscal care atestă că nu sunt impozite neachitate ale imobilului în garanție;
    • Adeverință eliberată de asociația de proprietari prin care se face dovada achitării la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile blocului, unde este cazul;
    • Certificatul de performanță energetică;
    • Polițele de asigurare obligatorie și facultative ale imobilului.

Vrei un credit ipotecar?

Aplică acum