Actualizează-ți datele personale 100% online, simplu și în siguranță, fără niciun drum la bancă. Durează aproximativ 10 minute! Ai nevoie doar de: carte de identitate valabilă, telefon mobil sau orice alt dispozitiv (tableta, laptop sau desktop) cu cameră foto și acces la Internet și o adresă de email valabilă. Actualizarea datelor personale este un proces legal obligatoriu, iar neglijarea lui poate duce la restricționarea accesului la produsele și serviciile bancare pe care le deții la Credit Europe Bank.

Suspendarea ratelor aferente creditelor în contextul OUG90/2022 cu modificările și completările ulterioare

Curs valutar

Simbol BNR Cumpărare Vânzare
EUR 4,9770 4,9100 5,0200
USD 4,6403 4,5800 4,7000
GBP 5,8945 5,7900 5,9500
CHF 5,2132 5,1400 5,2600
SEK 0,4439 0,4100 0,4640
100 JPY 2,9284 2,8600 3,0200

* Cursuri valutare cont curent

Află mai multe
Persoană fizică O lună* 3 luni
EUR 0,60% 1,00%
RON 5,75% 6,75%
Află mai multe
Index Ultima actualizare Rată
EURIBOR 12 LUNI 20.06.2024 3.61300%
EURIBOR 6 LUNI 20.06.2024 3.69500%
IRCC 01.04.2024 5.90000%
ROBOR 3 LUNI 20.06.2024 6.02000%
ROBOR 6 LUNI 20.06.2024 6.04000%
SARON 1MC+M1 20.06.2024 0.39790%
SARON 3MC+M3 20.06.2024 0.46280%
SARON 3MC+M6 20.06.2024 0.53380%
Află mai multe

Dorești suspendarea ratelor creditului tău?

Data maximă până la care se poate aplica pentru suspendarea ratelor în contextul OUG 90/2022 este 29.08.2022.

În contextul actual determinat de cresterea ratei inflatiei, cresterea preturilor, inclusiv la alimente si utilitati, dorim să te ținem la curent cu modalitățile prin care poți beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor tale, conform Ordonanței de Urgență 90/2022 si a normelor de aplicare a ordonantei.

Te rugăm să ții cont de faptul că în acest material este vorba DOAR despre cazurile în care solicitați suspendarea la plată a împrumutului, motivat de afectarea veniturilor, în contextul cresterii preturilor in contextul crizei actuale determinate direct sau indirect de criza energetica si de razboiul dintre Rusia si Ucraina.
 

Pași necesari pentru a solicita amânarea ratelor

 • Dacă ești titularul (împrumutatul in cadrul) unui contract credit, exceptand facilităţile de credit revolving, cardurile de credit, descoperitul de cont şi liniile de credit acordate debitorilor, pentru a beneficia de suspendarea obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor, ne trimiți o solicitare care va cuprinde o declarație pe proprie răspundere si acordul codebitorilor, garantilor si fideiusorilor (daca este cazul) (regăsești mai jos modele orientative pentru cele doua documente):

  Atat cererea cat si declaratiile se vor transmite în format letric prin una din opțiunile menționate mai jos:

  • la adresa Bdul. Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, sector 6, cod 061331, Bucureşti, România;
  • prin poșta electronică la adresa office@crediteurope.ro,

  Îți atragem atenția asupra faptului că nu vom putea lua în considerare și analiza solicitarea în cazul în care îi lipsește oricare dintre următoarele elemente:

  • identificarea aplicantului împrumutat prin raportare la evidențele noastre,
  • indicarea perioadei de suspendare a plăților,
  • declarația pe proprie răspundere cu privire la obligatiile de plata,
  • acordul codebitorilor, garantilor, si fideiusorilor (dupa caz).

  Întrucât opțiunea de suspendare a ratelor poate fi solicitată o singură dată, te rugăm să acorzi atenție sporită opțiunilor făcute în cererea de suspendare.

  De asemenea, te rugăm ca, înainte de a ne transmite informații cu caracter personal, să citești și „Nota de informare cu privire la prelucrările de date”, disponibilă mai jos.

 • Trebuie să primim o cerere complet formulată până la data de 29.08.2022, inclusiv.

 • Poți obtine suspendarea obligației de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni.

  Totodata, poti opta pentru prelungirea maturitatii cu o perioada egala cu perioada de suspendare sau pentru mentinerea maturitatii initiale. 

  În cazul în care prelungirea maturității creditului ar determina depășirea limitei de vârstă de 70 de ani la sfârșitul creditului, perioada de prelungire a creditului va fi limitată pentru a se respecta încadrarea în limita de vârstă.
   

 • Creditul tău a fost acordat până la data de 30.04.2022 și este încă în derulare, adică nu a ajuns la maturitate sau nu a fost declarat scadent anticipat;

  Veniturile tale au fost afectate in ulimele 3 luni anterioare solicitarii de suspendare, in sensul cresterii cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, comparativ cu perioada similara a anului 2021, ca urmare a cresterii preturilor inclusiv la alimente si utilitati, generate direct sau  indirect de criza actuala;

  Creditul tău nu a inregistrat restanțe in ultimile 6 luni pentru nicio componenta a creditului (principal, dobanzi, comisioane) inainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată si nu inregistrează restante nici la data solicitării de suspendare a obligatiilor de plată;

  Nu te afli in incapacitate de plata in sensul ca esti in masura sa achiti obligatiile ajunse la scadenta si impotriva ta nu a fost inceputa o procedura de executare silita;

  Nu beneficiezi, la data cererii de suspendare, de un plan/o solutie de restructurare a datoriilor agreat/a de comun acord cu banca in ultimele 3 luni anterioare intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

 • Banca analizează solicitarea în condițiile prevăzute de OUG 90/2022 si de normele de aplicare a ordonantei și îți va comunica decizia (de aprobare sau respingere a cererii tale) în 30 de zile de la data depunerii solicitării complet formulate.

  În situația în care solicitarea este aprobată, modificarea contractului de credit va produce efecte, fără încheierea de acte adiționale. În termen de 30 de zile de la aprobarii solicitării, îți vom trimite o notificare cu privire la clauzele contractuale modificate prin efectul legii si graficul de rambursare actualizat.

  Prima rata amanata la plata va fi prima rata cu scadenta ulterioara aprobarii.

  În cazul în care cererea de suspendare la plată va fi aprobată, se va raporta in evidențele birourilor de credit. De exemplu, dacă ești persoană fizică, vei fi raportat în Biroul de Credit cu evenimentul „suspendare la plată”. După încetarea acestei stări, se vor relua raportările, în condițiile obișnuite, fără a fi necesare înștiințări separate către tine, în acest sens. Detalii în documentul de mai jos - "Notă de informare referitoare la prelucrarea datelor personale în Sistemul Biroului de Credit aferentă creditelor care fac obiectul OUG 90/2022".

  În situația în care cererea ta va fi respinsă, rămân în vigoare toate prevederile contractelor deja încheiate, ca și cum nu ai fi formulat cerere de suspendare la plată.

 • Toate garanțiile aferente contractului de credit se mențin.

  Cu toate acestea, acordul garanților este necesar pentru extinderea efectelor modificărilor contractului de credit și asupra acestora.

  Pentru a face totul mai simplu şi mai rapid am pregătit un model de document cu privire la acordul garantului/codebitorului/fideiusorului (model orientativ găsești mai jos). 

  După completarea şi semnarea documentului de către garant/codebitor/fideiusor, rămâne doar să îl trimiţi către  noi, sub formă de poză pe telefonul mobil sau sub formă de fişier PDF, cu ajutorul unei aplicaţii mobile aşa cum ai transmis şi solicitarea de suspendare a ratelor (prin email la adresa office@crediteurope.ro, de exemplu). Este important ca fişierul să fie clar, completat corect şi uşor de citit.

  Daca nu ai posibilitatea tipăririi documentului, nu îți face griji: documentul poate fi scris şi de mână insa va trebui sa contina toate informatiile din formularul tipizat, pus la dispozitie de banca. Restul procesului este acelaşi: documentul va fi semnat de către garant/codebitor/fideiusor şi trimis prin email la adresa office@crediteurope.ro. 

  Documentul va fi transmis în original prin poştă sau depus în orice unitate teritorială a Băncii imediat ce ai posibilitatea, dar nu mai târziu de data 29.08.2022.

  Atenţie! Nu ne sunt necesare şi te rugăm să nu ne transmiţi date cu caracter personal aparţinând garantului/codebitorului/fideiusorului, ce reflectă o situaţie specială a acestora în contextual actual. În cazul în care consideri că, pentru a fi aplicabile prevederile OUG 90/2022, este util pentru tine să ne transmiţi asemenea date, acestea vor fi prelucrate de către operator, în conformitate cu politicile de confidenţialitate disponibile pe acest website.    

  Dorim să menționăm că pe durata suspendării la plată, trebuie să achiți contravaloarea primelor de asigurare aferente poliţelor de asigurare de imobil / viaţă (în funcţie de prevederile contractului de credit) pentru ca acestea să rămână în vigoare, pe toată durata creditului. 

  Totodată, trebuie să achiţi şi celelalte costuri asociate creditului, astfel cum sunt prevăzute în contractul de credit (de ex. taxele aferente prelungirii/modificării/radierii avizelor de ipotecă înscrise în Registrul National de Publicitate Mobiliară (după caz), etc.).

 • Ratele datorate conform contractului de credit vor fi amânate pe perioada suspendării, ele urmând să fie achitate după expirarea acesteia.

  Conform legii, dobânda datoratăde debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plateste esalonat pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. 

  Comisioanele amanate la plata se platesc ulterior perioadei de suspendare, conform graficului revizuit.

  Prin excepție de la regula de mai sus, pentru creditele contractate de persoane fizice, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit, si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. La aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat, in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de suspendare.

  În toate cazurile, rata lunară se va majora, în funcție de tipul de credit și de opțiunea pe care o vei face prin solicitarea transmisă (număr de rate suspendate și prelungirea  perioadei de creditare).

  În situația în care dorești să reiei plata obligațiilor mai devreme de expirarea perioadei de suspendare, poți contacta oricând Banca la CEBLine 0801.000.000 (valabil doar în rețeaua Orange Romania), 0750.000.000 sau direct pe www.crediteurope.ro.

Consultă documentele

 • Ordonanța de Urgență nr. 90 din 29.06.2022
 • Normele de aplicare a prevederilor OUG 90/2022
 • Cerere de suspendare a obligațiilor de plată scadente aferente ratelor de credit
 • Notă de informare referitoare la prelucrarea datelor personale în Sistemul Biroului de Credit aferentă creditelor care fac obiectul OUG 90/2022
 • Acord modificări contractuale cu privire la OUG 90/2022