Credit Europe Bank NV anunta un profit dublu  in 2010, de 102 mil. EUR

Bucureşti, 28 aprilie 2011

"O buna pozitie fata de cerintele acordului Basel III"

• Activele totale au ramas stabile, la 10 mld. EUR
  • Profitul net s-a dublat la 102 mil. EUR fata de 2009
  • Portofoliul de credite a fost majorat cu 12%, la 5,9 mld. EUR
  • Nivelul solvabilitatii a crescut cu 13,3%

Credit Europe Bank NV, grupul financiar-bancar din care face parte Credit Europe Bank Romania, si-a pastrat profitabilitatea solida in ultimul trimestru din 2010 si raporteaza un profit record pentru intregul an. Performantele bancii au fost determinate de imbunatatirea conditiilor economice si de cresterea volumelor de tranzactii financiare si a creditarii. Soldul total al creditelor a evoluat de la 5,2 mld. EUR la sfarsitul lui 2009 la 5,9 mld. EUR la finalul anului trecut. Cresterea neta de 27% a veniturilor din tarife si comisione a compensat scaderea marjelor de dobanzi pe segmentul creditelor. In acelasi timp, revenirea pietelor a contribuit la diminuarea semnificativa a declinului activelor.

In decembrie 2010, banca a finalizat achizitia pachetului de 95% din actiunile Millenium Bank Turcia, subsidiara a Banco Comercial Portugues SA, pentru un pret ajustat de 58,9 mil. EUR. Noua banca, cu aproximativ 300 de angajati, se va alatura retelei internationale a Grupului olandez, care detine in prezent sucursale si subsidiare in Europa de Vest (Olanda, Germania, Belgia, Malta si Elvetia), Europa de Est (Rusia, Romania si Ucraina) si Emiratele Arabe Unite. In 2010, Credit Europe Bank NV si-a extins reteaua de unitati si si-a sporit numarul de angajati prin crestere organica. Desi numarul de angajati a fost majorat de la 5.242 la 6.042 si reteaua a evoluat de la 193 la 220 de unitati, banca si-a mentinut cu succes eficienta organizationala si a limitat la 4% cresterea costurilor operationale.

“Strategia Credit Europe Bank imbina cresterea sustinuta a operatiunilor corporate si de retail cu un management sanatos al riscului. Rezultatele financiare aferente anului 2010 confirma succesul modelului nostru de business. In plus, accentul istoric pus pe core capital (fonduri proprii) si nivelul ridicat al lichiditatilor ne plaseaza pe o buna pozitie fata de noile cerintele ale acordului Basel III”, a declarat Murat Basbay, CEO Credit Europe Bank NV.

Evolutii pe liniile de business

Retail Banking:

• Credit Europe Bank NV si-a mentinut pozitia solida pe segmentul cardurilor de credit in Rusia si Romania. In Rusia, banca a continuat sa isi consolideze pozitia prin programe de carduri co-branded cu IKEA, Metro, Mega si Auchan.
  • In Romania, banca este lider de piata cu CardAvantaj
  • In Rusia, Credit Europe Bank a obtinut o linie de credit in valoare de 100 mil. USD pe cinci ani de la BERD pentru finantarea IMM-urilor prin reteaua sa de unitati
  • In Rusia, banca a dezvoltat noi parteneriate cu cinci producatori auto si a incheiat anul pe pozitia a sasea pe segmentul creditelor auto. In Ucraina, banca si-a intensificat vanzarile de credite auto, inregistrand o cota de piata de 5% la sfarsitul lui 2010
  • In Belgia, Credit Europe Bank a semnat un acord de exclusivitate cu portalul online Auxifina pentru a creste vanzarile de credite retail

Corporate Banking

• Ca urmare a imbunatatirii climatului pe pietele internationale si a intensificarii eforturilor de marketing, Credit Europe Bank si-a majorat volumul de finantare al comertului international si de finantare al comertului de marfuri cu 27%, la o valoare de 6,2 mld. EUR. Banca a continuat sa isi concentreze activitatile de finantare ale tranzactiilor cu marfuri pe metale si minerale, energie si petrochimie si produse agricole.

Despre Credit Europe Bank NV
Credit Europe Bank NV este un grup financiar international care se claseaza printre primele 10 banci comerciale din Olanda. Cu peste 6,000 de angajati si 3 milioane de angajati, banca asigura produse bancare pentru persoane fizice si IMM-uri, precum si servicii de private banking, prin intermediul a peste 200 de sucursale si mai mult de 11,000 de puncte de vanzare in noua tari din Europa. De asemenea, Credit Europe Bank NV ofera servicii de tranzactii financiare si de marfuri prin reteaua de unitati din aceste tari, precum si in China si Emiratele Arabe Unite.

Despre Credit Europe Bank
Credit Europe Bank (România) S.A., membră a grupului FIBA, asigură o gamă largă de produse şi servicii, către peste 420.000 de persoane fizice, IMM-uri şi corporaţii, prin intermediul unei reţele alcătuite din 86 de sucursale, agenţii şi puncte de lucru, precum şi prin canale alternative de distributie: ATM-uri, POS-uri, servicii de Internet şi Phone Banking.

Pentru mai multe informaţii contactaţi Free Communication, persoană de contact Daniel Amzăr – tel. 0752 111 728, e-mail: daniel.amzar@freecomm.ro.

Anexa: Balanta consolidata si declaratia de venituri
Nota: Rezultatele consolidate ale Credit Europe Bank pentru 2010 includ Millenium Bank AS, banca turca achizitionata in decembrie 2010, conform mentionarilor de mai sus.

Bilant (x milioane Eur)

31/12/2010
 (Auditate)

31/12/2009