Bucureşti, 27 Noiembrie 2006

International Finance Corporation, divizia privată a Băncii Mondiale, va acorda Finansbank România S.A. (Banca) o finanţare în valoare de 50 milioane USD, în vederea dezvoltării activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Finanţarea de la IFC constă într-un împrumut de 20 milioane EURO, pe o perioadă de 7 ani şi o tranşă adiţională, disponibilă în moneda naţională. Împrumutul este în mod special structurat pentru a pune la dispoziţie fonduri IMM-urilor din România.

Shahbaz Mavaddat, Directorul IFC pentru Sudul Europei şi Centrul Asiei, afirmă: "IFC are o deosebită plăcere în a colabora cu Finansbank România în vederea furnizării de finanţări pe termen lung întreprinderilor mici şi mijlocii din România. Îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare, prin intermediul unei bănci comerciale private, reprezintă un pas important în pregătirea acestui segment semnificativ al economiei pentru competiţia viitoare din Uniunea Europeană."

Jyrki Koskelo, Director al Diviziei Pieţei Globale Financiare IFC, afirmă: "Finanţarea oferită de noi are ca scop principal încurajarea îmbunătăţirii standardelor de performanţă, atât la nivel de mediu, cât şi social." Koskelo a mai adăugat că acestă finanţare reprezintă un semnal important care dovedeşte sprijinul IFC pentru investiţiile sud-sud.

Preşedintele Finansbank România, Dl. Tamer Ozatakul afirmă: "Creditul se înscrie în programul extins de finanţare destinat susţinerii creşterii substanţiale a Băncii şi implementării unor ample proiecte de dezvoltare. Prin pecetluirea acestui acord de încredere cu IFC, Finansbank România a dovedit încă o dată că este un partener financiar prudent şi de încredere în România."

Omer Tetik, Vicepreşedinte Finansbank România a adăugat: "Împrumutul de 20 milioane EURO, pe o perioadă de 7 ani, va facilita acordarea de finanţări pe termen lung clienţilor noştri. Pe de altă parte, a doua tranşă a împrumutului în moneda naţională reprezintă o dovadă clară a încrederii crescute a pieţelor internaţionale în RON şi în performanţa economică a României pe termen lung."

Despre IFC

International Finance Corporation face parte din Grupul Băncii Mondiale, fiind sectorul privat al acesteia. IFC este cel mai mare finanţator pentru întreprinderile mici şi mijloci din ţările în curs de dezvoltare. IFC finanţează investiţiile din sectorul privat, mobilizează capital în pieţele financiare internaţionale, facilitează dezvoltarea comerţului, ajută clienţii în vederea îmbunătăţirii performanţei financiare şi de mediu şi oferă consultanţă tehnică atât guvernelor cât şi marilor corporaţii. Încă de la înfiinţare, în anul 1956 şi până în prezent, IFC a angajat peste 56 miliarde USD din fondurile sale pentru investiţii private, în ţările în curs de dezvoltare, şi a mobilizat alte 26 miliarde USD în sindicalizări pentru 3.531 companii din 140 de ţări. Cu ajutorul donaţiilor, a reuşit să ofere mai mult de 1 miliard USD pentru asistenţă tehnică şi servicii de consultanţă. Pentru mai multe informaţii vizitaţi site-ul: www.ifc.org

Despre Finansbank România

Finansbank România a fost înfiinţată în anul 2000, prin preluarea Băncii de Credit Industrial şi Comercial SA , de către grupul turcesc FIBA. Este o bancă dinamică, cu aproximativ 1.3% cotă de piaţă după active. Banca oferă o gama largă de produse, incluzând servicii pentru IMM-uri, corporaţii şi persoane fizice, prin intermediul unei reţele de 60 sucursale în toată ţara. Finansbank România a înregistrat un profit net de RON 8.01 milioane ( EUR 2.24 million ) în primul semestru al anului 2006, cu 75% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în care profitul net a fost de RON 4.56 million (EUR 1.26 million).